Chleb pełnoziarnisty -znalezienie dobrego w sklepie graniczy z cudem. Dlaczego? Ostatnio miałam okazję przejrzeć asortyment pieczywa (własny wypiek) w jednym z hipermarketów. Jeden plus to taki, że bez trudu mogłam odnaleźć skład każdego wypieku. Na tym koniec plusów, bo gdy dotarłam do owego składu to ilość składników użytych do wypieku mnie przeraziła : emulgatory, ekstrakt słodowy (palony słód jęczmienny, ekstrakt jęczmienny), regulator kwasowości, substancje konserwujące i zagęszczające.

Wiem, że wiele osób z problemami zdrowotnymi np. z insulinoopornością ma duży kłopot z zakupem pieczywa, które będzie pełnoziarniste i bez dodatków jak słód czy mąki z wysokiego przemiału.

Chleb jest pełnoziarnisty i bardzo smaczny. Zrobiłam go dla gości i każdy chciał przepis. Poza tym chleb jest bardzo szybki i prosty w przygotowaniu, więc nawet osoby początkujące w kuchni sobie poradzą. Polecam!

Składniki:

250 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 i odrobina do posypywania

100 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000

50 g płatków owsianych

1 jajko

1 łyżka sody

1 łyżeczka soli morskiej

300 ml jogurtu naturalnego lub maślanki.

Przygotowanie: wsyp suche składniki do miski i wymieszaj. W osobnej misce ubij jajko z jogurtem lub maślanką i wszystko połącz z mąką. Wyrabiaj podsypując w razie potrzeby mąką. Uformuj kulę, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko spłaszcz kulę ręką. Można naciąć nożem w gwiazdę lub kratkę. Posypać z wierzchu mąką i piec w 190 stopniach przez 40-45 minut.  Proste prawda?

fot-009

Fot. http://www.swiatloczuly.net.pl/

Chleb pełnoziarnisty – super przepis
Tagi:            

Komentarze

    1. Chleb na zakwasie jest chlebem idealnym. Jednak dla kogoś kto zaczyna przygodę z własnym wypiekiem pieczywa lub ma niewiele czasu – akurat ten przepis może się sprawdzić. Moje osobiste próby zrobienia zakwasu dwukrotnie zakończyły się porażką, więc jeśli ktoś ma doświadczenie w tym temacie – chętnie przygarnę wszelkie rady.

    1. Ja do swojego chleba użyłam jogurtu – i ciasto było dość rzadkie. Wydaje mi się, że na mleku będzie jeszcze rzadsze i może być problem z jego uformowaniem. Jeśli pokombinować z proporcjami i dać tego mleka tylko tyle, aby ciasto uzyskało odpowiednią konsystencję – może się uda.

    1. Zwykle mąkę pszenną gdy muszę to zastępuję albo gryczaną, z ciecierzycy lub mieszanką 3 części mąki ryżowej, 2 części mąki ziemniaczanej i 1 część mąki z tapioki. W tym przepisie próba zastąpienia mąki pszennej wymagałaby modyfikacji proporcji pozostałych składników na zasadzie prób i błędów. Jeśli nie spożywa Pani pszenicy – polecam obserwować moją stronę, gdyż niedługo pojawi się tu przepis na chleb wyłącznie z mąki gryczanej.

  1. wprawdzie nie jestem najlepsza w pieczeniu, ale zapach i smak swojego, domowego chlebka motywuje mnie do częstszego zaglądania do kuchni :). Ciesz się, że znalazłam prosty przepis, który nie angażuje mnie do pilnowania zakwasu .. 🙂

error: Chronione przed kopiowaniem!!!