Gluten w diecie dziecka to jedno z haseł budzących najwięcej wątpliwości u młodych mam. Do tej pory istniała specjalna „procedura” jego wprowadzania do diety, czyli tzw. ekspozycja na gluten. Od 2016 mamy wytyczne które rzucają nieco więcej światła w temacie czy, kiedy, ile i jak wprowadzać gluten do jadłospisu najmłodszych.

Podstawowe pojęcia związane z glutenem

Gluten to nazwa umowna dla kilku białek występujących naturalnie w zbożach takich jak pszenica, jęczmień i żyto. Zawiera go więc każda pszenna, jęczmienna i żytnia mąka, kasza i wyroby z nich przygotowywane. Celiakia to choroba polegająca na trwałej nietolerancji glutenu. Gluten u osób chorujących na celiakię uszkadza błonę śluzową jelita cienkiego prowadząc do zaniku tzw. kosmków jelitowych. To niesie za sobą liczne powikłania jak niedożywienie, zaburzenia pracy przewodu pokarmowego i inne.

Ekspozycja na gluten

gluten w diecie dzieckaDo tej pory sądzono że wprowadzanie glutenu w określonym wieku dziecka, najlepiej w momencie gdy jest ono karmione piersią chroni przed rozwojem celiakii. Od 2007 roku zalecano procedurę tzw. ekspozycji na gluten. Polegała ona na wprowadzaniu między 4 a 7 miesiącem życia dziecka niewielkich ilości tego białka– dokładnie 3-4 gram na 100 ml pokarmu. Najczęściej odbywało się to poprzez dodanie do posiłku uzupełniającego lub mleka 2 łyżeczek kaszki manny. Uważano, że takie stopniowe przyzwyczajanie organizmu do glutenu spowoduje zmniejszenie ryzyka wystąpienia celiakii.

Jak wprowadzać gluten do diety

gluten w diecie dzieckaNajnowsze wyniki badań rzuciły nieco światła na temat związany z wprowadzaniem tego białka do diety dziecka. Okazało się, że ani karmienie piersią ani stopniowa ekspozycja na gluten nie mają wpływu na występowanie celiakii, za którą odpowiedzialne są w głównej mierze czynniki genetyczne. Jak zatem podać dziecku produkty glutenowe? Odpowiedź brzmi – tak jak każdą inną nowość w diecie. Nie trzeba odmierzać z laboratoryjną precyzją ilości glutenu, gotować dokładnie 2 łyżeczek kaszki itd. Możemy podać kaszkę dla dzieci, makaron czy pieczywo. W polskich zaleceniach jest tylko informacja, aby zaznajomić dziecko z glutenowymi produktami do 1 roku życia.

Gluten w diecie dziecka – aktualne wytyczne