Kokosowe mleko – naturalnie bez laktozy, świetny zamiennik mleka krowiego. Idealny jako składnik deserów, koktajli, wypieków, placków i naleśników ale również do zabielania zup, kawy czy herbaty. Przepis na domowej roboty mleko jest prostszy niż myślisz. Spróbuj a już nigdy nie kupisz tego mleka w puszcze.

Od pewnego czasu stosuję roślinne zamienniki mleka – napoje sojowe, migdałowe, czy kokosowe. Wiele osób również nie pije mleka krowiego ze względu na np. nietolerancję laktozy, insulinooporność. Z tego powodu napoje roślinne zyskują na popularności i nie są kojarzone już tylko z dietą wegetariańską. Jak to jednak często bywa, mleka roślinne produkowane przemysłowo mają w składzie różne dodatki jak substancje konserwujące, stabilizujące czy emulgatory. Stąd pomysł zrobienia domowego mleka i tym razem padło na te z kokosa.

Jak je zrobić – przepis okazał się banalnie prosty. Potrzebne będą … nie, nie musicie brać się za łupanie całego orzecha.  Wystarczą wiórki kokosowe – co ważne, najlepiej żeby były niesiarkowane. Jeśli na opakowaniu znajduje się informacja – „substancja konserwująca dwutlenek siarki” – lepiej takich nie kupować.  Na pewno bez siarki będą te ekologiczne, nieco droższe, ale przynajmniej bez konserwantów. Wiórki 200 g, zalewamy 1 litrem przegotowanej wody i zostawiamy na noc. Rano całą zawartość podgrzewamy ale nie gotujemy. Przelewamy do kielicha blendera i miksujemy około 2 – 3 minut. Następnie zmiksowane z wodą wiórki przecedzamy do dzbanka przez gęstą gazę (lnianą ściereczkę, tetrę itp) i przez najbliższe 3 dni ( bo tyle nasze mleko będzie miało terminu do spożycia) cieszymy się smakiem domowego mleka z kokosa.

Jeśli w trakcie przechowywania mleko się rozwarstwi – to jest to jego naturalna cecha i wystarczy je tylko zamieszać.

Moje mleko z kokosa wyszło dość gęste – jeśli wolicie rzadsze można zwiększyć ilość wody do 1,25 l.

Takie mleko, jest idealne do zdrowego i pożywnego deseru: chia na mleku kokosowym z owocami. O zdrowotnych właściwościach chia przeczytasz tu: Chia nasiona o niezwykłych właściwościach

kokosowe

Kokosowe mleko – zrób a zapomnisz o sklepowym
Tagi:        

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

error: Chronione przed kopiowaniem!!!