Żywienie dziecka to problem spędzający sen z powiek niejednej mamie. Żywieniowe dylematy – czyli konkretne odpowiedzi na najczęściej przesyłane do mnie pytania dotyczące diety małego dziecka.

1. Od kiedy mogę podawać dziecku kakao?
Kakao ze względu na możliwe właściwości alergizujące i drażniące śluzówkę przewodu pokarmowego lepiej wstrzymać się z jego podawaniem do 1 urodzin dziecka. Jeśli roczne dziecko nie wykazuje żadnych niepokojących objawów po wypiciu kakao – można je podawać 1-2 razy w tygodniu. Przestrzegam przed produktami typu kakao błyskawicznym, instant dla dzieci – zwykle na pierwszym miejscu w składzie mają cukier i poniżej 20% kakao.
2. Od kiedy mogę zacząć podawać dziecku mleko krowie?
Mleko krowie można podać dziecku, które ukończyło 1 rok życia. Najlepsze będzie mleko zawierające 3,2% tłuszczu, pasteryzowane (sprzedawane w butelkach), nie UHT (w kartonach). Podawane zawsze po przegotowaniu, nie więcej niż 2 szklanki dziennie. Dopuszczalne jest podanie młodszym dzieciom, ale w niewielkiej ilości i jako dodatek do potrawy np. naleśnika czy budyniu.

3. Od kiedy mogę zacząć rozszerzać dietę dziecka?
Dietę można rozszerzać między 5 a 6 miesiącem życia dziecka. Zaczynamy od podawania gotowanych miksowanych warzyw (w pierwszej kolejności podawane pojedynczo np. marchew, ziemniak, dynia i obserwowanie czy nie wstępuje reakcja alergiczna) i dalej puree warzywne z mięsem lub jajkiem, kaszki i kleiki bezglutenowe, kaszki glutenowe, sok 100% owoców przecierowy, bez cukru (do 150 ml na dobę liczone razem z porcją spożytych owoców).
3. Co najlepiej dawać dziecku do picia oprócz soczków?
Najlepsza do picia w każdym wieku jest zdecydowanie woda. Dla dzieci od 6 miesiąca życia najlepsza będzie woda źródlana lub naturalna woda mineralna niskozmineralizowana (na opakowaniu informacja o zawartości składników mineralnych poniżej 500mg/l) i niskosodowa. Soki należy traktować raczej, jako deser niż produkt do gaszenia pragnienia. Od czasu do czasu można też podawać herbatki granulowane dla niemowląt – pamiętając jednak, że zawierają cukier w składzie i aby nie przekraczać ilości ½ kubeczka na dzień.

4. Kiedy mogę zacząć dodawać cynamon do potraw dla dziecka?
Cynamon można dodawać np. do jabłuszek, kaszek, wypieków dla dzieci po 10 miesiącu życia. Cynamon wzmacnia odporność, poprawia trawienie i pobudza apetyt.

5. Czy parówki są zdrowe?
Ten rodzaj wędliny nie jest najlepszym wyborem dla małego dziecka. Zwykle produkty te niewiele mają wspólnego z mięsem i robi się je, z tzw. MOM-u, czyli mięsa oddzielonego mechanicznie (nie chcecie wiedzieć, co tam może się znajdować). Jeśli już koniecznie chcesz podać dziecku parówkę – rób to sporadycznie, od czasu do czasu (na pewno nie 5 razy w tygodniu) i wybieraj parówki, które na opakowaniu maja informację, że nie zawierają szkodliwych dodatków i zrobiono je w minimum 90% z mięsa.

6. 3 latek nie chce pić mleka. Czym mogę je zastąpić?
Mleko to dobre źródło przede wszystkim wapnia, białka i witamin B2 i B12. Jeśli dziecko nie chce pić mleka należy zadbać, aby w jego diecie nie zabrakło jogurtu, kefiru, maślanki na bazie, których można przygotowywać np. koktajle owocowe a także twarogu, żółtego sera. W tym przypadku cennych składników mleka dziecku nie zabraknie. Jeśli dziecko nie pije mleka i nie przepada również za produktami mlecznymi – włączmy do jadłospisu mleka roślinne wzbogacane w wapń, suszone figi i morele, migdały i inne orzechy, pestki słonecznika, amarantus, sezam niełuskany i pasta tahini, brokuły, jarmuż, natka pietruszki i biała fasola. Jako źródło witamin z grupy B – mięso, jaja, drób i ryby. I zawsze można spróbować „przemycić” nabiał w formie deserów, placuszków, naleśników, budyniu itp.

Polecane artykuły związane z żywieniem dziecka:

Próchnica – jak zapobiegać dietą

Wzmacnianie odporności bez recepty

Żywienie dziecka – dylematy młodej mamy
Tagi: