Odporność można kształtować za pomocą odpowiedniej diety.Wrzesień to zwykle pierwsza fala przeziębień i sprawdzian odporności dla dzieci które zaczęły uczęszczać do szkół i przedszkoli. Dlatego polecam dietetyczne sposoby na wzmocnienie odporności – bez recepty. Produkty i związki zawarte w żywności wspomagają układ immunologiczny i działają przeciwwirusowo. Warto wzbogacić w nie swój codzienny jadłospis.
Jogurt naturalny – pobudza produkcję interferonu (białko wzmacniające odporność na wirusy, hamujące ich namnażanie i nasilającego produkcję przeciwciał). Tylko jogurty zawierające żywe kultury bakterii jogurtowych Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus wzmagają produkcję tego białka. Zwracajmy uwagę na etykiety.
Czosnek – nasila działanie takich kluczowych elementów układu odpornościowego jak limfocyty T i makrofagi. Wykazuje działanie antybiotykopodobne i działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo.
Olej lniany – jako doskonałe źródło NNKT czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są one prekursorem prostaglandyn które wzmacniają układ odpornościowy w walce z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Dodatkowo utrzymują w dobrym stanie skórę i błony śluzowe czyli naturalne bariery ochronne przed wnikaniem bakterii czy wirusów. Olej lniany tylko świeży, tłoczony na zimno, przechowywany bez dostępu światła.
Ryby – to również źródło NNKT. Wybierać należy ryby tłuste, z zimnych akwenów jak śledź, makrela, tuńczyk, łosoś, sardynka, anchois.
Warzywa i owoce bogate w wit. C i beta-karoten – szczególnie suszone morele i brzoskwinie, marchew, dynia, cytrusy, papryka czerwona, szpinak, jarmuż, natka pietruszki, melon kantalupa, sok z czarnej porzeczki i aronii. Witamina C i beta-karoten w nich zawarty pobudzają produkcję ciał odpornościowych a ich niedobór powoduje szybki spadek ilości limfocytów T i B we krwi.
Miód – zawiera inhibinę i acetylocholinę które hamują wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych. Wspomaga układ odpornościowy w walce z toczącym się przeziębieniem czy infekcją górnych dróg oddechowych. Można podawać dzieciom po 12 miesiącu życia. Te korzystne właściwości zawiera tylko miód pszczeli a nie miód sztuczny.
Czystek – napar z tego ziela jest szczególnie bogaty w polifenole, które wykazują działanie przeciwwirusowe szczególnie co do wirusów grypy, a także przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Dobre źródło polifenoli to również zielona herbata, ciemne winogrona, jagody.
Produkty bogate w cynk – takie jak pełnoziarnisty makaron, grube kasze, chleb razowy, brązowy ryż oraz mięso, ryby, pestki i olej z dyni. Cynk to pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego, wytwarzania przeciwciał, limfocytów T i innych białych krwinek. Dzieci i dorośli z niedoborem cynku częściej zapadają na zakażenia dróg oddechowych i przeziębiają się.
Kiszona kapusta i kiszone ogórki – bogate w witaminę C, cynk, kwas mlekowy i bakterie probiotyczne. Wzmacniają układ odpornościowy a zawartość pożytecznych bakterii zabija patogeny chorobotwórcze w przewodzie pokarmowym. Uwaga – nie zmywaj białego osadu z ogórków kiszonych – to właśnie korzystne bakterie kwasu mlekowego.