Omega 3 kwasy tłuszczowe mają znaczący wpływ na zdrowie człowieka – szczególnie ważne jest ich spożycie w ciąży, laktacji , dla niemowląt i małych dzieci.
W rodzinie Omega-3 wyróżnia się kwasy – ALA (α-linolenowy), EPA (eikozapentaenowy) i DHA (dokozaheksaenowy). Kwas ALA znajdziemy głównie w oleju lnianym, oleju rzepakowym i orzechach włoskich. Źródło EPA I DHA to tłuste ryby i owoce morza (śledź, łosoś, makrela). Organizm ludzki potrafi przekształcić ALA w EPA i DHA. Jednak synteza ta nie zawsze jest wystarczająca ( u małych dzieci, przy diecie bogatej w kwasy tłuszczowe omega-6) stąd tak ważne staje się odpowiednie spożycie ryb.

Dieta Polaków jest mocno niedoborowa w kwasy Omega-3. Wg badań przeciętny Polak spożywa tylko 50% zalecanej ilości ryb. Również wśród dzieci – mimo wprowadzenia ryb w schemacie żywienia już w drugim półroczu życia – ich spożycie jest minimalne. Innym problemem może być też ryzyko skażenia ryb rtęcią i dioksynami – stąd tak ważny jest wybór ryb morskich z kontrolowanych pod względem skażenia łowisk. Jeśli nie mamy takiej możliwości – również w takim wypadku pomocna może być suplementacja.
Kwasy tłuszczowe EPA I DHA to składniki odżywcze na jakie należy zwrócić szczególną uwagę podczas ciąży, w okresie karmienia piersią i w diecie małych dzieci. Badania naukowe potwierdzają, że wpływają one na:
wydłużenie czasu trwania ciąży i zapobieganie porodowi przedterminowemu
– zmniejszenie ryzyka wystąpienia stanu przedrzucawkowego ciężarnych
– zmniejszenie ryzyka wystąpienia depresji poporodowej
– osiągnięcie przez dziecko wyższej masy urodzeniowej
– prawidłowe wykształcenie się ośrodkowego układu nerwowego
– u niemowląt prawidłowe wykształcenie narządu wzroku, ostrości widzenia i funkcji mowy
– hamowanie wczesnych procesów miażdżycy u dzieci jak i zmniejszenie ryzyka zespołu metabolicznego
Eksperci zalecają suplementację DHA dla kobiet w ciąży i karmiących oraz dla niemowląt i dzieci do 3 roku życia.
Zalecenia dotyczące suplementacji DHA:
– kobiety ciężarne i karmiące min. 200mg DHA/dobę
– kobiety ciężarne i karmiące które nie spożywają, lub spożywają małe ilości ryb min. 400-600mg DHA/dobę
– dzieci od 1 do 3 roku życia, które nie spożywają dostatecznej ilości ryb – 100-200mg
– nie ma potrzeby suplementowania DHA u dzieci karmionych piersią
– u niemowląt karmionych mlekiem modyfikowanym wzbogacanym w kwasy LC-PUFA nie ma potrzeby dodatkowego podawania DHA.

Omega 3 – suplementacja w ciąży, laktacji i dla małych dzieci.
Tagi:                            
error: Chronione przed kopiowaniem!!!