W 2013 dieta śródziemnomorska została wpisana przez UNESCO na reprezentatywną listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości dla Włoch, Grecji, Chorwacji, Portugalii, Hiszpanii, Maroko i Cypru czyli krajów nierozerwalnie związanych z uprawą oliwek i produkcją oliwy.
Dieta śródziemnomorska odzwierciedla tradycyjny sposób odżywiania w krajach otaczających Morze Śródziemne. Słowo dieta zwykle kojarzy się z wyrzeczeniami a tymczasem dieta śródziemnomorska pełna jest świeżości, smaków i kolorów i wcale nie trzeba podróżować dalej niż do najbliższego sklepu aby odkryć jej walory. Łatwo jest przynieść jej zasady do własnej kuchni i poczuć niesamowite korzyści dla zdrowia.
Dieta typu śródziemnomorskiego ma udokumentowane działanie prewencyjne w stosunku do:
- miażdżycy tętnic
- choroby niedokrwiennej serca
- nadciśnienia tętniczego
- cukrzycy typu II
- nadwagi i otyłości
- niektórych nowotworów (zwłaszcza przewodu pokarmowego)
- choroby Parkinsona i Alzheimera
Dieta śródziemnomorska opiera się na 9 zasadach:
1. Jedz dużo warzyw i owoców. Grecy jedzą średnio 6 i więcej porcji warzyw i owoców dziennie. Niech będzie to chociażby talerz pokrojonego w plasterki pomidora skropionego oliwą z oliwek z dodatkiem świeżej bazylii czy bardziej wymyślne sałatki , pachnące zupy, gulasze, zapiekanki itd. Rozwiń swoją inwencję twórczą w kuchni gdyż naprawdę jest w czym wybierać a świat warzyw nie kończy się na marchwi i sałacie.
9. Ruszaj się. Nawet najlepsza dieta nie da oczekiwanych rezultatów bez aktywności fizycznej.
Niewątpliwe hity związane z tym type odżywiania to:
- Korzystny wpływ diety śródziemnomorskiej na kontrolę poziomu glukozy we krwi i fakt, że u osób stosujących ten typ diety praktycznie nie występował ponowny przyrost masy ciała, świadczy o tym, że jest to prawdopodobnie najlepsza dieta redukcyjna dla osób z umiarkowaną otyłością lub nadwagą – Profesor Lluís Serra-Majem Prezes Mediterranean Diet Foundation ( źródło www.mp.pl)
- Dieta śródziemnomorska odznacza się niską gęstością energetyczną przy wysokiej gęstości odżywczej i małym ładunku glikemicznym co jest szczególnie ważne dla osób z cukrzycą typu II i insulinoopornością
- Bogactwo warzyw i owoców które są źródłem nie tylko witamin i składników mineralnych ale również różnego rodzaju związków biologicznie czynnych jak flawonoidy, saponiny, olejki eteryczne, kwasy organiczne, antocyjany, karotenoidy – w tym najsilniejszy przeciwutleniacz – likopen.
- Jest niezwykle smaczna i przez to łatwa do stosowania. Zdecydowanie łatwiej przekonać się do zmiany nawyków żywieniowych z tym typem diety.