Początek października to w kalendarzu dietetycznym data rozpoczęcia zalecanej suplementacji wit. D3 która potrwa aż do kwietnia. Dlaczego witamina ta jest taka ważna, jakie dawki dla kogo, a jakie są przeciwwskazania do jej stosowania?
Działanie prozdrowotne witaminy D3 jest bardzo wszechstronne. Odpowiada ona szczególnie za:
- zachowanie zdrowych kości i zębów
- odporność organizmu
- prawidłowe funkcjonowanie mózgu i całego układu nerwowego
- prawidłowe funkcjonowanie mięśni
- zapobiega cukrzycy, reguluje poziom insuliny
- zapobiega rozwojowi nowotworów
- zapobiega nadciśnieniu tętniczemu, chorobom serca i układu krwionośnego
- niezbędna do prawidłowego przebiegu ciąży i rozwoju płodu
Ze względu na swoje właściwości polecana jest szczególnie osobom aktywnym fizycznie, osobom starszym, kobietom w ciąży i dzieciom, diabetykom i osobom z insulinoopornością.
Dlaczego suplementacja jest tak ważna – bo prawie 90% potrzebnej nam witaminy D3 pochodzi z syntezy w skórze pod wpływem promieni słonecznych. W naszych warunkach klimatycznych od października do kwietnia synteza tej witaminy prawie nie zachodzi. Z diety możemy dostarczyć do 10% zalecanej dawki wit D3 a znajdziemy ją w żółtkach jaj, tłustych rybach, tranie, mleku i przetworach mlecznych, wątrobie. W związku z tym zaleca się suplementację:
- dzieci w wieku 0-12 miesięcy – 400 IU/dobę
- dzieci w wieku 1 – 18 lat – 600 – 1000 IU/dobę
- dorośli – 800 – 2000 IU/dobę
- osoby po 65 roku życia – 800 – 2000 IU/dobę przez cały rok
- kobiety w ciąży – 1500 – 2000 IU/dobę
- dzieci otyłe – 1200 – 2000 IU/dobę
- dorośli z otyłością powyżej BMI 30- 1600 – 4000 IU/dobę
- osoby pracujące nocą – 1000 – 2000 IU/dobę
Przeciwwskazania do suplementacji: ciężka niedoczynność tarczycy, zespół Williamsa, hiperkalciuria, hiperkalcemia.