Jedzenie za dwoje i picie hektolitrów mleka żeby mieć pokarm po porodzie – to tylko część mitów które już dawno obalono jeśli chodzi o żywienie kobiet w ciąży. Przyszła mama powinna jeść przede wszystkim dla dwojga, dbając o prawidłowe zbilansowanie diety pod względem ilości składników odżywczych, witamin i składników mineralnych. Dodatkowo każdy trymestr ciąży charakteryzuje się szczególnym zapotrzebowaniem na jakiś składnik a także wzrostem zapotrzebowania kalorycznego. Warto o tym wiedzieć aby dostarczyć niezbędnych składników rozwijającemu się maluchowi, nie dopuścić do niedoborów u ciężarnej i nadmiernemu wzrostowi masy ciała ale również zapobiec takim niepożądanym stanom jak nadciśnienie ciężarnych, stan przedrzucawkowy czy przedwczesny poród.
Składniki odżywcze o których należy pamiętać:
- Białko – najlepiej pełnowartościowe, to budulec dla nowo tworzących się tkanek płodu, macicy, łożyska. Zapotrzebowanie na nie pokryjesz spożywając np. chude mięso drobiowe, cielęce, wysokogatunkowe wędliny i ryby.
- Kwas foliowy – ważny już przed poczęciem gdyż jego odpowiednia podaż zapobiega wadom cewy nerwowej u dziecka. W trakcie ciąży jego niedobór prowadzi do niedorozwoju łożyska co skutkuje poronieniem, oraz wadami wrodzonymi dziecka czy niedokrwistością megaloblastyczną u matki. Ponieważ kwas foliowy jest bardzo podatny na wysoką temperaturę, światło i wypłukiwanie podczas gotowania produktów spożywczych – zaleca się jego suplementację zarówno w okresie przed ciążą jak i w jej trakcie.
- Cynk – jego niedobór na początku ciąży może powodować nieprawidłowości podczas tworzenie się układu kostnego i nerwowego u zarodka. Ponadto zwiększa się ryzyko wystąpienia wewnątrzmacicznego opóźnienia wzrostu płodu, poronienia, przedwczesnego odklejania łożyska czy przedłużonego porodu. Jego źródłem są pestki dyni, mięso, produkty zbożowe, sery podpuszczkowe.
- Magnez – niedobór w ciąży zwiększa ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego, przedwczesnego porodu. badania dowodzą zmniejszoną zawartość magnezu we krwi kobiet ciężarnych z cukrzycą ciążową i nadciśnieniem indukowanym ciążą. Magnez znajdziemy w pełnoziarnistym pieczywie, kaszy gryczanej, grochu, fasoli i orzechach.
- Żelazo – jego niedobór prowadzi do niedokrwistości,wewnątrzmacicznego opóźnienia wzrostu płodu czy przedwczesnego porodu. W ciąży zapotrzebowanie na magnez wzrasta o 50%. Pamiętaj aby włączyć do swojej diety czerwone mięso, drób, żółtka jaj a także produkty bogate w wit. C która sprzyja wchłanianiu żelaza.
- Omega-3 – czyli kwasy tłuszczowe zaliczane do NNKT. W ciąży ich zapotrzebowanie wzrasta o połowę. Ich najlepsze źródło to olej lniany tłoczony na zimno, orzechy włoskie, siemię lniane i ryby. Ich odpowiednia ilość w diecie zapobiega m.in. przedwczesnemu porodowi, zmniejsza ryzyko wystąpienia depresji poporodowej oraz pomaga w osiągnięciu przez dziecko wyższej masy urodzeniowej.
Przyrost masy ciała w czasie ciąży
Zarówno zbyt niski jak i zbyt wysoki przyrost masy ciała w ciąży jest zjawiskiem niekorzystnym. Kobiety z niedowagą częściej rodzą dzieci z niską masą urodzeniową. Nadmierny przyrost masy ciała znacząco podnosi ryzyko wystąpienia cukrzycy ciężarnych, stanu przedrzucawkowego, przedwczesnego porodu czy cesarskiego cięcia.
Prawidłowy przyrost masy ciała w ciąży
Jeśli twoje BMI przed ciążą wynosiło np. 23 – to w ciąży prawidłowy przyrost masy ciała będzie między 11,5 a 16 kg.
Aby utrzymać prawidłową masę ciała w ciąży należy pamiętać, że w I trymestrze zapotrzebowanie energetyczne nie zmienia się w stosunku do tego sprzed ciąży. Dopiero w II trymestrze kaloryczność diety powinna wzrosnąć o ok 350 kcal, a w III trymestrze o 470 kcal. Ciąża nie jest czasem na odchudzanie.
W kolejnych częściach o tym jakie produkty o dużej wartości odżywczej włączyć do jadłospisu a czego unikać i jak pomóc sobie dietą w typowych ciążowych dolegliwościach oraz kalendarz ciąży z dietetycznego punktu widzenia.
Przeczytaj również:
Dieta w cukrzycy ciążowej: http://wp.me/p5l2o1-33
Korzyści z suplementacji omega-3 w ciąży: http://wp.me/p5l2o1-4y