Jarmuż to trochę zapomniane warzywo, ale sądząc po jego coraz większej dostępności w sklepach – ma szansę wrócić do łask. Pod względem dietetycznym, to prawdziwe bogactwo składników odżywczych i nie bez powodu świat zalicza go do superfoods. Poniżej poznasz jego właściwości i mój ulubiony ostatnio przepis kulinarny z jarmużem.
Najważniejszą zaletą jarmużu jest jego wysoka gęstość odżywcza, czyli przy niskiej wartości kalorycznej ma wysoka wartość odżywczą. Ponadto:
- zawiera silne przeciwutleniacze – beta karoten, witaminę C, polifenole i flawonoidy. Zapobiega w ten sposób stanom zapalnym, przeciwdziała niekorzystnemu działaniu wolnych rodników, starzeniu się komórek i rozwojowi nowotworów. Wpływa na prawidłowy wygląd skóry oraz produkcję w niej kolagenu, układ odpornościowy oraz wzrok. Jeśli do tej pory myślałeś że najwięcej witaminy C maja cytrusy – otóż jedna pomarańcza zawiera jej ok. 70 mg, za to 100 g jarmuży – 120 mg. A jeśli mowa o beta karotenie – większość pewnie pomyśli o marchwi jako najlepszym źródle a tymczasem 1 średnia marchewka (60 g) dostarczy nam 5000 mcg beta karonetu a 60 g jarmużu – 6200 mcg.
- zawiera witaminę K – której jest najlepszym źródłem na świecie. Witamina ta odpowiedzialna jest za prawidłowe krzepnięcie krwi oraz zdrowie kości gdyż m.in wpływa na wchłanianie wapnia. Jedna garść (około 30 g) jarmużu pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę w 280%.
- ma w swym składzie substancje o udowodnionym działaniu przeciwnowotworowym – sulfarafan oraz indolo-3-karbinol
- wykazuje działanie obniżające poziom glukozy we krwi, zwiększające wrażliwość na insulinę oraz ma bardzo niski indeks glikemiczny – jest więc polecany diabetykom i cierpiących na insulinooporność
- przeciwdziała chorobom serca, obniża poziom cholesterolu we krwi i wpływa pozytywnie na trawienie
- w porównaniu z innymi warzywami kapustnymi zawiera stosunkowo niewielką ilość szczawianów – czyli związków wpływających na biodostępność składników mineralnych.
Jarmuż nie jest polecany dla osób stosujących beta-blokery i leki przeciwzakrzepowe oraz mających choroby tarczycy.
Jarmuż jest interdyscyplinarny kulinarnie – dobry zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Można przygotowywać z niego sałatki, zapiekanki, zupy, dania jednogarnkowe a nawet chipsy.
Ja uwielbiam koktajle z jarmużem. Dla sceptyków – dodatek owoców powoduje że jarmuż jest niewyczuwalny 😉
Przepis jest niezwykle prosty – wystarczy zmiksować razem:
- 2 garści jarmużu
- mleko migdałowe ( lub inne)
- mieszanka owoców do wyboru: truskawki, jabłko, kiwi, banan, mango, papaja, ananas
- sok z cytryny
- olej lniany tłoczony na zimno
Smacznego.
Ostatnio mam szał na zielone koktajle 🙂 Chętnie wypróbuję.
Dokładnie. Już się nie mogę doczekać sezonu letnich owoców – to dopiero będzie koktajlowanie 🙂
Smoothie z jarmużem są rewelacyjnie, tak jak piszesz owoce sprawiają że jarmuż jest niewyczuwalny. Osobiście polecam: jarmuż + banan + jabłko = pycha 🙂
Dzięki temu że jest niewyczuwalny nawet moje dzieci dały się skusić 😉
Jarmuż sam w sobie nie zachwycił mnie smakiem, ale jako podstawa sałatki lub zielonego koktajlu sprawia się bardzo dobrze. Na ciepło jeszcze nie próbowałam. Tej wiosny muszę koniecznie to nadrobić 🙂
Jarmuz pod płotem hodowla moja babcia. Służył do dekoracji półmiskow na imprezach rodzinnych. Teraz jest tysiąc przepisów na jarmuz. Ciekawe czy babcia skusilaby się na takie nowoczesne podanie
Też słyszałam, że jarmuż jest bardzo łatwy w uprawie. Zastanawiam się, czy nie uskutecznić jakiejś plantacji na działce 😉