Wodorosty – czyli algi, glony morskie. Zawierają wszystkie składniki mineralne wody morskiej, mają też niesamowitą moc gromadzenia ich we własnym wnętrzu i zawierają te substancje w najbardziej przyswajalnej formie, zasymilowane już przez organizm roślinny. Glony zawierają największą ilość i najwyższą różnorodność minerałów, w porównaniu z innymi roślinami i dlatego są tak cennym pokarmem.Są różnorodną i dużą grupą organizmów morskich – na świecie wyróżnia się ok. 100 gatunków jadalnych glonów. Spożywa się je głównie w Japonii, Chinach i Korei, ale również we Francji, Norwegii, Walii, Anglii, Nowej Zelandii i Islandii. Najbardziej znane odmiany kelp, arame, hijiki, kombu, chlorella, dulse, spirulina, wakame i nori.Co zawierają?
Wystarczy zaledwie 5 g alg dziennie ( 1 łyżeczka suszu), aby wzbogacić dietę w składniki odżywcze i pokonać ewentualne niedobory. Glony są przebogatym źródłem żelaza, wapnia i jodu. Na przykład wakame, hijiki i arame w suchej postaci zawierają 10 razy więcej wapnia niż mleko. Roślina nazywana sałatą morską (Sea lettuce) zawiera 25 razy więcej, a wakame i kelp 4 razy więcej żelaza niż wołowina, choć żelazo te może być gorzej przyswajane. Kelp, kombu i arame zawiera 600-3000 razy więcej jodu niż ryby morskie. Z tego względu powinny na nie uważać osoby z chorobami tarczycy.
Glony są też bogatym źródłem magnezu, fosforu, potasu, cynku, miedzi i manganu oraz witamin C, E, z grupy B i wit. A pod postacią beta-karotenu. Zawierają też spore ilości sodu, dlatego nie są polecane dla osób, które muszą uważać na zawartość sodu w diecie. Ważną informacją dla osób stosujących dietę wegetariańską będzie fakt, iż niektóre glony zawierają spore ilości białka (niektóre nawet 60g białka w 100g) w tym również białko pełnowartościowe z kompletem aminokwasów egzogennych. Są też dobrym źródłem błonnika pokarmowego – głownie frakcji rozpuszczalnej w wodzie. Zawierają niewiele tłuszczu – około 7% z przewagą kwasów tłuszczowych wielonienasyconych.
Działanie prozdrowotne
Glony mają działanie moczopędne, przeciwzakrzepowe i przeciwmiażdżycowe. Ponadto są pomocne w walce z nadwagą (fukoksantyna wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej) i cellulitem gdyż regulują gospodarkę wodną organizmu i pomaga pozbyć się obrzęków i toksyn z organizmu. Błonnik zawarty w wodorostach wpływa pozytywnie na pracę przewodu pokarmowego. Istnieją też badania naukowe wskazujące, że niski poziom zachorowań na raka piersi u Japonek związany jest bezpośrednio z wysokim spożyciem wodorostów, zwłaszcza z rodziny listownic.
Kombu nazywane jest też morskim żeń-szeniem, gdyż roślina ta ma zdolność odbudowywania sił osłabionego organizmu. Chlorella natomiast poprzez zdolność wiązania metali ciężkich (zawartość kwasu alginowego) posiada właściwości detoksykacyjne, wspomagając usuwanie tych toksycznych związków z przewodu pokarmowego. Ponadto specyficzne składniki tego glonu wykazują zdolność do obniżenia ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu, jak również do zwiększenia odporności organizmu. Amerykańscy naukowcy dowodzą zaś, że spożycie glonów hamuje u osób chorych rozsiew wirusa opryszczki, a u zdrowych znacząco wpływa na zmniejszenie podatności na zakażenie.
Zastosowanie
Stosuje się je, jako dodatek do potraw duszonych, smażonych, zup, sosów a także, jako posypka do sałatek. Można je kupić w większych sklepach lub w sklepach ze zdrową żywnością w postaci suszonej. Po namoczeniu w wodzie nawet 16-krotnie zwiększają swoją objętość w stosunku to formy suszonej.
Nori – najbardziej znane w płatkach służące do sporządzania sushi. Można też wymyślić własne nadzienie i zawijać je w arkusz nori.
Dulse – ma lekko słony smak, można dodawać do zup, sałatek, zapiekanek a w postaci sproszkowanej dodawać do potraw, jako zamiennik glutaminianu sodu – wzmacniacza smaku potrawy.
Arame – mają delikatnie słodki smak, można dodawać do smażonych warzyw, ryżu lub z surowymi warzywami w sosie winegret.
Wakame – najczęściej dodawane do zupy miso, dobrze też komponuje się w sałatkach warzywnych.
Kelp – można stosować, jako substytut soli lub przyprawa w postaci proszku. Działa jak naturalny zmiękczacz, gdy doda się go do gotowania ziaren i gulaszu.
– najlepszy w wolno gotujących się zupach, strączkowych i gulaszach. Może stać się gorzki, jeśli gotuje się go szybko przez dłuższy czas.
Glony można też znaleźć w niektórych gotowych produktach spożywczych. Agar coraz częściej zastępuje żelatynę wieprzową a Carragen to składnik glonów wykorzystywany do zagęszczania deserów i innych słodkości. Glony można też znaleźć w napojach sojowych z wapniem, – jako dodatek wzbogacający zamiast suplementów wapnia.
Uwaga
Jak w przypadku każdej żywności nadmiar jest szkodliwy tak też jest z glonami. Nie należy przesadzać ze względu na ich bardzo dużą koncentrację składników odżywczych. 5g dziennie lub 1-2 cm suszu, jako dodatek do potraw to ilość optymalna. Szczególnie uważać należy na hijiki. Jak wskazują badania może zawierać znaczne ilości arsenu, – co wiąże się ze wzrostem ryzyka wystąpienia nowotworów. Spirulina natomiast, poprzez wysoką zawartość witaminy K i fenyloalaniny nie jest zalecana dla osób przyjmujących leki na krzepliwość krwi oraz chorym na fenyloketonurię.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat żywności mało znanej, ale o cennych właściwościach przeczytaj również o: Chia, Komosa ryżowa i Melasa, sok z brzozy i płatki drożdżowe