Żywność zawiera w sobie wiele cennych składników – związków aktywnych, witamin czy składników mineralnych. Ich niepowtarzalne konfiguracje sprawiają, że żywność może być pomocna w zwalczaniu i zapobieganiu niektórym dolegliwościom. Warto poznać jakie pokarmy pomogą w konkretnych przypadkach zanim po raz kolejny udamy się do apteki po środki farmakologiczne.

Podwyższone ciśnienie tętnicze – można obniżyć spożywając codziennie produkty zawierające 500 mg potasu. Taką ilość tego pierwiastka znajdziemy w jednym dużym bananie lub szklance soku pomidorowego.

Zgaga – szczególnie znany sposób wśród kobiet w ciąży zmagających się ze zgagą to zjedzenie kilku migdałów.  Orzechy te wykazują działanie alkalizujące, czyli zobojętniają kwasy żołądkowe.

Infekcje układu moczowego – badania naukowe potwierdzają że picie soku z żurawiny jest 10 razy bardziej skuteczne w leczeniu (wczesnego stadium) infekcji układu moczowego niż podawanie niskiej dawki antybiotyku. Sok z żurawiny wykazuje działanie przeciwbakteryjne i powoduje że bakterie nie mogą przykleić się do komórek ścian układu moczowego i wywołać infekcji. Picie soku z żurawiny zaleca się kobietom podatnym na ten tym zakażeń jako czynnik prewencyjny. Dawka wywołująca pozytywny efekt to 1/2 – 2 filiżanki soku dziennie.

Choroba lokomocyjna – w przypadku występowania mdłości i zawrotów głowy w trakcie podróży warto na 30 minut przed jej rozpoczęciem wypić pół szklanki wody lub innego napoju z 1/2 łyżeczki sproszkowanego kłącza imbiru. Imbir okazuje się również pomocny w łagodzeniu nudności i wymiotów u kobiet w ciąży oraz osób po zabiegach operacyjnych z wykorzystaniem znieczulenia ogólnego.

Zaparcia – wynikające z nieprawidłowej diety można zwalczyć poprzez spożycie otrębów, gruboziarnistych kasz oraz suszonych śliwek, fig czy moreli. W niektórych przypadkach regulację rytmu wypróżnień uzyskuje się przy podawaniu 1 łyżki otrąb dziennie. Bezwzględnie przy włączeniu do diety powyższych produktów należy zwiększyć spożycie wody.

Ból głowy – w przypadku napięciowego bólu pomoc przyniesie wypicie 500 ml wody małymi łykami w ciągu 30 minut. Również w tym przypadku pomocny może okazać się imbir – sproszkowany lub świeży starty dodany do wody. Zahamowanie bólu głowy na samym początku zanim nie jest jeszcze zbyt nasilony pomoże wypicie 2 filiżanek kawy. Jest to jednak sposób wymagający ostrożności gdyż u niektórych osób to właśnie kawa może wywołać ból głowy czy nawet migrenę. Innym sposobem na zwalczenie początków bólu jest zjedzenie produktu bogatego w skrobię jak pieczywo czy ziemniaki.

Skurcze mięśni, drganie powieki – to najczęściej objaw niedoborów magnezu w organizmie. Magnez w dużej ilości występuje w takich produktach spożywczych jak kasza gryczana, nasiona słonecznika, migdały i kakao. Włączenie tych produktów do diety w krótkim czasie przyniesie poprawę.

Grypa i przeziębienie – w medycynie ludowej jest znanych wiele sposobów na naturalne wspomaganie w infekcjach dróg oddechowych. Naukowo udowodniona skuteczność w zwalczaniu przeziębienia i grypy wykazuje czosnek zwany często najlepszym naturalnym antybiotykiem. Imbir który ma działanie silnie przeciwzapalne i łagodzące obrzęk błon śluzowych będzie korzystny w łagodzeniu kataru podobnie jak chilli które rozrzedza wydzielinę ułatwiając jej usuwanie.

Jeśli potrzebujesz więcej informacji na temat zdrowotnych właściwości żywności przeczytaj również o Jarmuż niedocenione warzywo i Chia nasiona o niezwykłych właściwościach

 

 

 

 

 

Żywność zamiast leków
Tagi:            

Komentarze 2 thoughts on “Żywność zamiast leków

  • 28/06/2016 z 11:19 am
    Permalink

    Bardzo cenne rady i na pewno coś w tym jest. Wszelkim lekom mówię nie. Chociaż czasem muszę sięgnąć po tabletkę przeciwbólową. Chyba, że masz coś na bóle menstruacyjne?

  • 28/06/2016 z 1:26 pm
    Permalink

    Jestem tego samego zdanie. Wiele dolegliwości pozbyłam się dzięki odpowiedniej diecie. Zdrowie wróciło przede wszystkim po wykluczeniu z pożywienia mięsa.

Komentowanie wyłączone

error: Chronione przed kopiowaniem!!!